A Tour de France korábbi útvonalaiban viszonylag ritkán szerepelt a Ventoux, mindössze 13 alkalommal, legutóbb 2002-ben. A Dauphiné szakaszai között viszont gyakran láthattuk a kilencvenes évek közepétől. Holnap -csütörtökön - ismét visszatér ide a Dauphiné mezőnye, ahol jelenleg Cadel Evans (Silence-Lotto) vezet 45 másodperccel Alberto Contador (Astana) előtt.

Az utolsó nagyobb verseny, melynek útvonala érintette a Mont Ventoux-t a tavalyi Párizs-Nizza volt. A negyedik szakasz befutóját tették ide a szervezők, azaz nem pont a tetőre, hanem 5 kilométerrel előtte a Mont Serein-re. Azt a 176 kilométeres szakaszt Cadel Evans nyerte meg.

"Megverni Robert Gesink-et márciusban egy dolog volt. Megverni Alberto Contadort júniusban a Dauphiné-n az egy teljesen másik dolog."  - nyilatkozta Evans, akinek van némi előnye Contadorra szemben a holnapi szakasz tekintetében, hiszen míg Contador összesen kétszer tekert ide fel versenyeken - 2005 és 2007 Dauphiné - addig ő tapasztaltabb ezen a szakaszon. És persze mellette szól az is, hogy első helyről vághat neki a szakasznak. Mindezek ellenére Evans óvatosan fogalmazott a holnapi szakasszal kapcsolatban: "Hogy az ember biztosan legyőzze Contadort a hegyen, ahhoz nem 37 másdoperc, hanem 37 perc előny kellene."

Evans és Contador összetett elsőségért vívott csatájába Alejandro Valverde (Caisse d'Epargne) is szeretne beleszólni. „Mindent bele fogok adni és megpróbálok nyerni. Az időfutam eredménye nem sokat változtatott az összetetten, a három favorit, Evans, Contador és jómagam még mindig közel vagyunk egymáshoz." - nyilatkozta a Dauphiné címvédője.

Bárhogy is sikerül a holnapi szakasz a Mont Ventoux-n, 45 nappal később a Tour-on ott lesz majd az alkalom a visszavágásra.

Forrás: www.cyclingnews.com
Kép: www.blogsimages.skynet.be