Péntek éjjel még hatalmas vihar dúlt a hegyekben, de a hétvégén fantasztikus időben teljesítette az összesen 80 induló a két különleges erőpróbát. Gyermek terepduatlonnal indult a program, ahol még az ország legtávolabbi részéből is jöttek kisebbek-nagyobbak, hogy a horgásztó körül kijelölt nem könnyű pályát teljesítsék.

Az időjárásra való tekintettel a szervezők csökkentették a távokat, de ezen senki sem háborgott. Miért? 700 m úszás a tóban nem volt különösebben nehéz feladat, de szokatlanul sok hallal kellett versenyezni - ez a másnapi horgászversenynek kifejezetten jót tett, hiszen az úszók oxigénnel dúsították a vizet. A Cross-to-Save versenyek egyik örökös dobogósa, a most csak váltóban induló Medgyes Gábor vezette partra mezőnyt, őt követte Spilák Tamás és Poór Brigitta, majd az első osztrák versenyző, Daniel Mueller. Tamás is átadta az egyik chipjét Hasenfratz Péternek, aki az ország egyik legjobb hegyikerékpárosa, majd továbbindult,mint egyéni versenyző.

A monti már nagyon zúzós volt: a rövid pálya egy hosszú, technikás, néhol nagyon meredek, máshol könnyeben tekerhető emelkedőt rejtett (9,5 km, 500 m szinttel), majd egy Magyarországon egyedülállóan technikás, trükkös, fantasztikus lejtőt és közben pár rövidebb, hasonlóan nehéz emelkedőt (10 km, további 50 m szint). „Sajnos" a pálya legszebb és legkülönlegesebb része csak másnap a montiversenyt ajándékozta meg az élménnyel.

A versenyen induló legjobb osztrák versenyző Daniel Mueller mindenkit meglepett: kiváló úszás után (ami nem meglepő, hiszen remek Ironman versenyző hazájában) kerékpáron is keményen tartotta a tempót a magyarokkal, Ziskó Balázzsal és Spilák Tamással.

Talán a futás a legemlékezetesebb: a megáradt, derékig érő patakban, dermesztően hideg vízben kellett két alkalommal is átkelni, kötelekbe kapaszkodva. Ez a próba rendesen átrendezte a terepfutásról alkotott képet - pedig a pálya többi szakasza is igazi élményfutás volt (6,4 km, 70 m szint).A vasárnapi MTB maratonon a jobb idő és a nagyobb tábor ellenére kevesebben voltak, mint a triatlon versenyen - az elit versenyzők szerint (Buruczki Szilárd, Hasenfratz Péter) igaz ugyan, hogy a pálya az egyik legszebb és legizgalmasabb az elmúlt 10 évben, de Magyarországon alig pár ember képes teljesíteni. De egyöntetű véleményük volt, hogy jövőre is meg kell rendezni a versenyt, mert csak az ilyen pályákkal lehet a nemzetközi szintet elérni a versenyzőknek. A pálya teljes egészében jól járható volt, a kőszegi talajt jellemzi, hogy a szombati sáros pályát vasárnap száraz kerékpárral lehetett teljesíteni. Csak a patakátkelés volt vizes, de a többség azt is gond nélkül leküzdötte. A két elit versenyző közül Szilárd frissebb volt, hiszen Péter szombaton váltóban indult, de a tereptriatlonisták közül is többen nekivágtak a vasárnapi távnak is.

Eredmények
Tereptriatlon
Férfiak
1. Ziskó Balázs (X2S TEAM - Yasec) 1:42:15
2. Daniel Mueller (Ironman Wien) 1:44:45
3. Spilák Tamás (X2S TEAM) 1:46:24
Nők
1. Dósa Eszter (Vitalitás-Golyán Kerékpár) 2:12:59
2. Poór Brigitta (X2S TEAM-YASEC) 2:24:45
3. Lendvai Anikó (X2S TEAM-YASEC) 2:52:25

MTB maraton
Férfiak
Buruczki Szilárd (PCCC)
Hasenfratz Péter (Velo.hu - X2S)
Horváth Csaba (KTM TEAM)
Nők
Dósa Eszter (Vitalitás-Golyan Kerékpár)

Forrás és képek: www.3x2s.hu