A pekingi olimpia vadonatúj uszodája, a „Water Cube" tesztversenyének ottani idő szerint vasárnap reggeli - vagyis a pekingi olimpia úszómenetrendjéhez alkalmazkodó - döntőiben a szám 2004-es ötkarikás ezüstérmese, Gyurta 2:13.98 perccel csapott a célba a 2:13.61-gyel győztes japán Tateisi Rjo mögött. Cseh negyedikként, 2:15.31-es idővel ért célba.

Cseh fő számában, vegyesúszásban a 200 m selejtezőiből harmadikként jutott tovább (2:04.78) a hétfői döntőbe, míg Szepesi Nikolett a legjobb idővel (2:14.31) lett finalista 200 m háton.

Gyurta Dániel - legjobb európaiként - az ötödik lett a 100 m-es mellúszás döntőjében, 1:03.66 perces idővel. A számot a japán Tatejsi Rjo nyerte.

Gyurta Dániel„Gyurta Dániel közvetlenül a kőkemény dél-afrikai edzőtábor után, az átállás nehézségeivel is megküzdve állt rajthoz az uszodaavató tesztviadalon, az eredményét ennek a tükrében kell nézni." - értékelt itthonról Kiss László, a válogatott szövetségi kapitánya. „Akik munkából mentek a pekingi versenyre, hasonlóképpen szerepelnek, ilyenkor képtelenség csúcsformát nyújtani, nagy időt menni. Viszont arra kiválóan alkalmas a jelenlét, hogy az ember kipróbálja, megismerje azt az uszodát, ahol augusztusban már élesben, az olimpián fog versenyezni"

A viadalon háromfős magyar csapat vesz részt, a dél-afrikai edzőtáborból - Turi György vezetőedző irányításával - Szepesi Nikolett és Cseh László tartott még Gyurtával. Szepesi fő számaiban, 100 és 200 m háton a hét elején próbál szerencsét, míg az olimpiai bronzérmes, vb- és Eb-győztes Cseh 200 m vegyesen vasárnap, 400-on pedig hétfőn indul.

Forrás: NSO