Az utolsóelőtti szakasz után már gyakorlatilag ünnepelt az összetettet vezető orosz Gyenyisz Mencsov, mert bár az olasz Danilo Di Luca csak húsz másodpercre volt lemaradva mögötte, köztudomású hogy Mencsov jobb időfutammenő. Ennek ellenére Di Luca nem adta fel a reményt a Rómában rendezett 14, 4 km-es zárószakasz előtt: „Bármi megtörténhet az időfutam során, a különbség kicsi. Ez egy speciális szakasz, nagyon technikás, de Mencsov megmutatta, hogy nagyon erős."

Szokás szerint, fordított sorrendben rajtoltak a versenyzők, így Di Luca és Mencsov indult el utoljára. Látszott is, hogy Di Luca mindent megpróbál, ugyanis megjavította az első mérési pontnál az addigi legjobb részidőt, és így öt másodpercet hozott orosz riválisán. Közben eleredt az eső, és csúszóssá vált a pálya. A második mérési pontnál már Mencsov állt jobban, és reális esélye mutatkozott a szakaszgyőzelemre is. Ez azonban nem sikerülhetett, mert Mencsov elesett az utolsó km-en a nedves pályán. Gyorsan kerékpárt cserélt, és folytatta a versenyt. Végül bejött a tizedik helyre, sőt, olasz riválisánál is jobb időt ment. Az időfutamot a litván Ignatas Konovalovas nyerte, megelőzve a brit Bradley Wigginst és a norvég Edvald Boassson Hagent.

Gyenyisz Mencsov nyerte tehát a Giro d'Italiát, a százéves viadal történetében harmadik oroszként. Második az olasz Danilo Di Luca, harmadik honfitársa, Franco Pellizotti lett.

21. (utolsó) szakasz, Róma, 14,4 km-es időfutam:
1. Ignatas Konovalovas (litván, Cervelo Test Team) 18:42 perc
2. Bradley Wiggins (brit, Garmin) 1 másodperc hátrány
3. Edvald Boasson Hagen (norvég, Columbia) 7 mp h
...10. Gyenyisz Mencsov (orosz, Rabobank) 24 mp h

Az összetett végeredménye:
1. Gyenyisz Mencsov (orosz, Rabobank) 86:03:11 óra
2. Danilo Di Luca (olasz, LPR Brakes) 41 másodperc hátrány
3. Franco Pellizotti (spanyol, Liquigas) 1:59 perc hátrány
4. Carlos Sastre (spanyol, Cervelo Test Team) 3:46 p h.
5. Ivan Basso (olasz, Liquigas) 3:59 p h.
6. Levi Leipheimer (amerikai, Asztana) 5:28 p h.

Forrás: telesport.hu; nemzetisport.hu