Kutyák ellen mit teszel?
Létrehozta: korte | 2010-01-26 15:46:13-kor
Tisztelt Sporttársak!
Vasárnap megvoltak az első kutyás élményeim. :) Olvastam több sporitól is hogy a kutyák miatt nem fut a töltésen. Sajnos elég siralmas a helyzet, a kutyatartás kultúrája errefelé nagyon a béka feneke alatt van. Nagyetestű kutyához ugye póráz meg szájkosár illene, de a gyakorlatban kb. húszból egy esetben találkozom ilyennel. Az a vicc hogy pont egy ilyen kutya ugrott nekem. Harmincas néni ilyen stafford akármi kutyával, a kutymó már kétszáz méterről kiszúrt, a minimum az lett volna hogy rövid pórázra veszi. "Gurulós" póráz jó lazán, ötven méter és még mindig semmi. Melléjük értem és rám is mozdult a kutya bőr szájkosárban. Símán rámugrott neki a karomnak, a nénit meg húzta magával. Esélye nem volt elhúzni a kutyát ha az igazán beleadott volna apait-anyait, de szerencsére nem tette. Ha nincs rajta szájkosár, símán szétkapott volna.
Én is kutyatartó voltam, ismerem a másik oldalt. A legnagyobb baj hogy nem fogják fel hogy a harmadik fél nem tudhatja amikor rohan felé egy állat hogy az bántani akarja vagy csak "játszani'. A másik eset szintén vasárnap. A kutya sokkal kissebb volt hálistennek, és egy idősebb hölgy "sétáltatta". Előző nap még pórázon, a néni háttal beszélget, gurulós póráz lazán. Kutya nekem, néni fékez, de kerülnöm kellett hogy ne jöjjön nekem. Kértem a hölgyet hogy figyeljen oda. Erre Vasárnap már póráz nélkül sétáltatta. Hálistennek kiszúrt és ölbe vette a kutyát. Visszafelé már nem volt körültekintő, pedig messziről látta hogy jövök. Ahogy odaértem kutya nekem. Nem vagyok büszke rá, de lábbal tisztáztam az erőviszonyokat, mire én lettem a gonosz hiszen "nem bánt". Régebben volt az újságban egy futó, ha jól emlékszem a Boszorkány szigetnél széttépte egy kutya a pólóját (több részletet nem tudok.). Én úgy gondolom a jelenlegi helyzetben puszta véletlen hogy előbb utóbb valakit ér-e komolyabb támadás.
Érdeklődnék hogy ki milyen módszerrel kezeli az ilyen jellegű problémákat?
A spray-vel az a gond, hogy jó eséllyel magadat fújod le vele... Én is próbáltam, éjjel általában van is nálam egy (nem paprika, de spray...khm), de nem a leghatásosabb. Ráadásul a sziszegése még idegesíti is a legtöbb kutyát.
Legjobb messzire elkerülni, kikerülni a gyanús állatkákat (és embereket), illetve mivel a legtöbb állattal nem pusztán pozitív alapokon bánnak, általában tartanak az ütő-rúgó mozdulattól és a határozott hangos szótól. De persze nem mind.
Több ismerős hord magával ultrahangos kutyariasztót és bevált nekik. Valami Dazer márka.
Előzmény: Laca75 (4)
Sziasztok!
Egy jó ideje futok, így akad bőven kutyás élményem. A legdurvább eset során egy nagytestű, egyébként pórázon tartott kutya rántotta meg a pórázt és vele a gazdáját is. Ezzel elért engem és belekapott a combomba, egészen csípő magasságban. A reakció a szokásos: jaj ez a kutya még sosem bánott senkit. Persze, biztosan én futottam túl agresszívan. Az nem jön le senkinek, hogy minden kutya az első támadással kezdi, nem tudja már azonnal a másodikkal. Jó lenne még az előtt vigyázni. Ez a kutya eltépte a futónadrágomat, amit a gazdéja kifizetett. A dolog ezzel lezárult.
Az aktuális nyűgöm egy a futóútvonalamon lakó rendőr. Esténként, amikor már nem szolgál és véd, a németjuhászát sétáltatja, póráz és szájkosár nélkül. A kutya már többször rámtámadt. Az órám plexijén ott a fognyoma, mivel az egyik alkalommal a bal csuklóm teljesen benn volt a szájában. Közben a gazdi - ez esetben a rendőr felesége - 20 méterrel hátrébb. Még egy "elnézést kérek" sem esett ki a száján. A rendőr gazdi ettől jóval agresszívabb, az egyik alkalommal befenyegetett, ha sokat ugrálnék.
Félek, hogy egy sima paprika spray nem oldja meg a dolgot. Kés már megfordult a fejemben, de izzadt kézzel valószínűleg magamat vágnám meg.
Ezért az Ősrepülők útja 10/4. alatti rendőrünket fogom először bepanaszolni, hátha az használ. Esetleg szólok neki legközelebb, hogy azonnal helyezze magát szolgálatba, és viperát alkalmazva fenyítse be saját magát :-D
A múltkor egy követ felkaptam és sikerült a felém rohanó kutyát éppen fejen találnom...legközelebb meggondolja.
Nekem is volt, néhány kellemenlen kutyás kalandom, épp ezért, most paprika spray beszerzésén gondolkodom. szerintetek mennyire lehet hatásos egy ilyen?
Én elmegyek másfelé, ha gyanús kutyát (vagy embereket) látok előttem. 190 centi vagyok mellesleg komoly küzdősport múlttal, de éppen ezért tudom, hogy felesleges esélyt adni a bajnak.
A múltkor viszont a négyéves kislányomra ugrott rá két "játszó" kutya, akkor nagyon mérges lettem, meg is néztem a jogszabályt, a győri közgyülés rendelete szerint a póráz nélküli kutyafuttatás nem kijelölt helyen 30000 Forintig büntethető. Ha legközelebb hasonló előfordul, azonnal felhívom a rendőrséget.
Hát igen!Szerintem most belecsaptál a lecsóba!
Mint négy kutya gazdája-és még életemben nem féltem kutyától-,csak saját tapasztalatról tudok beszámolni:
-előfordúlt már,hogy megrettentek az 50 kilós kaukázusimtól,aki egyáltalán nem vad,csak ne akarjo senki bejönni a kapun engedély nélkül,egyszerűen megfogom és megvárom,amig elmennek.
-támadott már engem is meg kutya-átugrotta a kerítést,megérezte a szagomat egy kiadós edzés után-,megfogtam és jó messzire elcsűrtem szerencsétlent,mikor visszaszaladt ráordítottam,ami a csövön kifért.Úgy gondolom szerencsém volt,mert megijedt és eloldalgott.Később megkeresett a gazdájaés nem győzött bocsánatot kérni,mert még ilyet soha nem tett az a piszok kutya,mondtam neki ne bántsa,rossz napja volt...
A kutya olyan mint az ember:van belőle agresszív és nyugodt is.
Én ezt használom : http://www.dazer.hu/
Nem mindig hordom ,de ha előre tudom a "veszélyesebb útvonalat" ,akkor magamhoz veszem !
A kő és a bot sem rossz megoldás ,tavaly a Beax Maxin úgy 100 kilométerrel a lábunkban ,éjjel 3 körül a Rozália téglagyárnál voltunk RushBoy ,Bíbor meg én ,a téglagyár portájánál kívül "várt" minket 3 nagytestű eb......., azt a meccset megnyertük : bot ,kő ,riasztó.... ! De aggódva gondoltam Álmosra ki mögöttünk jött nem sokkal egyedül....,de szerencsére Ő is csatlakozott egy brigádhoz közben !
Nos ,igen azt ismerjük ,hogy nem bánt a kutya..........(legfeljebb tévedett a gazdi)