Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 45 966 684 km-t sportoltatok
január közepi értékelés

2010. év értékelése

FutoToMo | 2010-11-29 14:31:41 | 1 hozzászólás

Tavaly körülbelül ekkor kezdtem el a felkészülést. Úgy gondolom azóta sokat változott a hozzáállásom, mentalitásom és egyáltalán az élet szemléletem is.

Megpróbálok versenyről versenyre (eseményről eseményre) haladni a tisztább kép látása végett.

2010. Március 21. Seregno Maraton:
Úgy gondolom Február végéig az eddigi lehető legjobban építettük fel és csináltuk a felkészülésemet edzőmmel, hétről hétre jobb formába kerültem, jobb állapotba. Jól mentek a hosszú futások, a váltogatások, + a 200as résztávos edzések valami őrült módon mentek. Aztán jött 2hét influenza 3héttel a maraton előtt. Mondanom sem kell, jól legyengített. Maradt 15napom arra hogy felépítsem magamat újra. Csak arra figyeltünk hogy feltöltődjek és vissza szokjak a futáshoz. A verseny hál istennek tök jól sikerült, egyéni csúccsal 5.lettem, egy baromira jó és szép pályán. A futás végig tök jól ment, komolyan, el se hittem hogy tudtam így futni :)

A maraton után, nagyon elkezdtek menni a lábaim, megint csak egyre jobban ment, tele voltam önbizalommal. Felmentünk Aranyosfőre egy pár napra, a felfutáson pályacsúcsot futottam, valami elképesztő módon tudtam menni felfele ill. lefele. Viszont itt egy picit megfáradthattam, a 3.nap végére elég nehézkesen ment a futás.

2010. Április 18. Félmaraton OB:
Gyakorlatilag a legjobban várt verseny volt. Verseny előtt kiengedtünk, hogy feltöltődjek, ami sikerült is, viszont lehet, hogy a végén tényleg nagyon elkönnyűztük. Lazán mentek a lábaim nagyon, viszont az első emeledőnél állva maradtam :( Sajnos ez rányomta a bélyegét a verseny további szakaszára, szószerint csak küzdöttem, de nem haladtam. Végül a számomra csalódást kelltő 5.lettem U23-ban, csapatban 2.lettünk. Jóval többet vártam magamtól, mind forma alapján mind a felkészülés alapján. Egyszerűen nem hiszem el, hogy nem tudtam volna ennél jobbat. Kicsit lelkileg meg is törtem, az a sok munka amit megcsináltunk, egyszerűen nem jön ki.

Ez után jött pár utcai verseny, amik felemásan sikerültek. Plusz iskolában is egyre több volt a teendő, így kezdtek besűrűsödni a dolgok.

2010. Május 9. 10000m OB: 
Hmm, mit írjak erről...Vártam azért magamtól egy 32percen belüli eredményt, ami a 23.kör kezdetéig simán benne volt, viszont utána baromira megfáradtam. Valahogy nem akar összeállni a dolog.

A verseny után következett egy "pihenőbb" hét, iskola miatt is (beadandók, zhk), majd hétvégén Gyulán egy bíztató félmaraton.

Ezután elkezdtünk készülni a pálya idényre (5000m + 3000akadály). Úgy gondolom a felkészülés közben a Békéscsaba-Arad valamint a Plitvicei 16.3km-es verseny sokat segített, mind önbizalom, mind az állóképességem megalapozásában. Hétről hétre jobban mentek az edzések, főleg az 1000m-es, 600m-es résztávos edzések. Akadálytechnikám is javult. Viszont sajnos a próba akadály versenyen, az első vizes ároknál kiment a bal vállam. Na ez nagyon rányomta a bélyeget arra, hogy ezt nem kell eröltetni + aztán 2héttel az OB előtt sikeresen elkaptam vmi hasmenős valami, gyomorrontásos szart. Totál legyengített. Már megint.

2010. Július 4. U23 5000m OB:
Ahogy egyre közeledett az OB, úgy kerültem végülis lassan egyre jobban vissza..sajnos én úgy gondolom hogy így se voltam 100%-os. Az OB-n elég taktikai futás volt, váltogatós eleje, majd az utolsó 3-4körben gyors futás. Sajna én nem tudtam olyan gyors lenni a végén mint a többiek. A helyezkedésem is hagy némi kívánni valót, dehát ez van. Minden versenyből tanul az ember. Végül 5.lettem...

Ez után következett a Felnőtt OB-ra való felkészülés. Úgy gondolom, hogy ez a felkészülés tök jól sikerült, főleg hogy abban a melegben nem volt könnyű edzeni.

2010. Augusztus 8. Felnőtt 5000m OB:
Úgy gondolom, hogy egészen jól sikerült futás volt ez. Mondhatnám azt, hogy mi lett volna ha...., de nem mondom, inkább nézzük ezt a futást. Gyakorlatilag végig tudtam kivel futni és a végén még hajráztunk is egy szépet. Úgy gondolom hogy ez a felkészülés egy jó kiinduló alap lehet majd a jövő szempontjából az ilyen távú gyors versenyekre.

Ezután, egy pici lélekbeni pihenő után, megkezdtük a maratoni felkészülést :) Elmondhatom, hogy talán soha nem voltam ennyire eltökélt és "rendes" gyerek :) Semmi kicsapongás, odafigyeltem magamra (Mezei OB-ig, majdnem 4hónap. Valamit valamiért, vagy edzek vagy bulizok. Inkább edzek :) ). A felkészülés jegyében (maratonig), elindultunk pár versenyen is, amin úgy gondolom hogy hétről hétre egyre jobb formát mutattam. Augusztus közepétől egy nagyon kemény 4hetes felkészülést csináltunk, napi 2 edzésekkel. Sok kilóméterrel és hosszú résztávos edzésekkel. Az elején annyira nem mentek még a hosszúk, de ahogy egyre közeledett a maraton, egyre jobban mentek.

2010. Szeptember 26. Maraton OB: 
Az áhított verseny. Versenyt megelőző héten könnyítettünk majd a verseny hetében hoztuk fel magunkat. Úgy gondolom hogy a lehető legjobban csináltuk. Ki voltam éhezve a maratonra, tudtam hogy fog menni, de azt nem hogy mennyire. :) Végül úgy gondolom hogy kihoztam azt amit tudtam, végig "okosan" próbáltam futni, a végén még a Biri Feri-t is lehajráztam :D. Úgy gondolom, hogy kijött az a baromi sok munka amit eddig csináltunk és letettük az első alapkövet egy jövőbeli még sikeresebb maratoni futáshoz.

Ez után indultam még 1hétre rá egy Horvát 23km-es versenyen, ahol majdnemhogy könnyen nyertem. Utána egy picit lebetegedtem, de hamar rendbe jöttem és vártuk a Bécs-Bp-t. Ami sajnos nem lett megtartva, pedig úgy gondolom, hogy életem ill. életünk formájában voltunk. Ez után kezdetét vette a Mezei OB-ra való hangolás. Nagy extrákat nem csináltunk, folytattuk azt a felkészülést ami már bevállt. Legyenek meg a kemény hegyi váltogatások, hosszú tartós futások és a felrázó futások. Közben október végétől elkezdődtek a mezei versenyek, ahol egészen jó formában versenyeztem, a Népligetben 2., míg Sötétvölgyben a Minczér Albit és a Kovács Ádámot megverve 1.lettem. Úgy gondolom, hogy az önbizalmamnak soha ilyen jót nem tett még ez. Végre talán elhiszem, hogy igenis tudok jól futni és ott tudok maradni velük.

2010. November 27. Mezei OB:
No ilyen előjelekkel vártam a versenyt. A versenyt megelőző napokban, sőt még a verseny napján is nagyon bizakodó voltam, mert éreztem hogy jól fog ez menni. Aztán hamar rájöttem, hogy ez most valamiért baromira nem megy. Egyszerűen nem tudtam ebben a sárban futni. De mi a francért? Nem tudom :( Egyszerűen semmit sem haladtam, úgy szenvedtem mint malac a jégen..egy ilyen futásért? Háhhh, elég szörnyű. Dehát ez van. Leszűrjük a tanúságokat, az biztos.

Úgy gondolom, hogy ez az év megmutatta számomra, hogy igenis, a sok áldozatos munka meghozza a gyümölcsét, csak nekem tényleg sokat kell tennem ezért. De nem baj, hiszen imádom ezt csinálni. December elsején folytatom a felkészülést a jövő évre. Vannak terveim, igenis szeretném folytatni ezt a formát. Az utóbbi pár hónap edzései szerintem nagyon jó kiinduló alap lehet a jövő évi felkészülésemben.