Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 55 926 796 km-t sportoltatok
Fuss, hogy utolérjenek!

Energiaszelet-műzliszelet házilag

Bozót | 2011-08-07 03:29:22 | 9 hozzászólás

Egy kis google-fu elég hozzá és rengeteg receptet találhatunk a neten, pláne ha angolul keresünk: homemade energy bars vagy konkrét márkanév kulcsszóval. Én folyamatosan kísérletezem, de mivel sosem jegyzem fel a végül felhazsnált hozzávalókat és a pontos mennyiségeket, így mindig szinte a nulláról kezdem. Időnként fel szoktam tankolni itthonra mindenféle natúr gabonapelyhekkel, olajos magvakkal, aszalt gyümölcsökkel, ezek jelentik a szeletkék alapját. Kell hozzá valami ami összetartja az anyagokat, erre legjobb a méz és a földimogyoróvaj, bár ha kisütjük a cuccot akkor tojás is kerülhet bele. A tészta-jelleget kevés teljes őrlésű liszt hozzáadásával erősíthetjük. Ha túl száraz, mehet bele sima víz, tej, tejszín, gyümölcslé vagy kókusztej. Ha sportoláshoz szánjuk, jókora csipet sót tehetünk, ha csak eszegetni akkor egy kis csipet elég. Ízesítésül szóbajöhet kakaópor, különféle fűszerek (fahéj, ánizs, kardamom, szegfűszeg, gyömbér, stb), illetve dominálhat valamely aszalt gyümölcs.  A kész masszát fóliával bélelt formába nyomva elég csak hagyni összeérni, de meg is süthetjük, aztán kis szeletekre, rudakra, kockákra vágva fogyaszthatjuk. Régi Futóbolondtól hallottam a gofrisütőben sütött verziót (kóstoltam is, szuper volt!)

 

Ha neten keresgéltek, szinte minden amerikai receptben lesz földimogyoróvaj és/vagy melasz, de mézzel is teljesen jó szerintem. Lehet kísérletezni a pelyhekkelis, picit megforrázni vagy szárazon felhasználni, apróbbra darálni, stb. 

Az UB-ra csináltam ilyeneket, de az ánizs nem volt jó ötlet, undorodtam tőle egy idő után. A szezámmag viszont pazar!  A legújabb ötletem, hogy nagyon gyümölcsösre fogom csinálni és ostyalapok közé szorítom. Nem spanyolviasz, lehet kapni ilyen szeletkéket csak a neve nem jut most ezsembe :)

 

9 hozzászólás

necromedve 4886 napja
necromedve képe

A minap húgom csinált ilyesmi sütit zabpehelyből, mikor tajcsi táborba készült, aztán rájártam. Baromi jó volt, illetve seperc alatt híztam egy kilót, szóval tényleg van benne energia is. Szezámmag volt a tetején, ami állítólag a hajnak is jót tesz. Csak ajánlani tudom mindnekinek. Fogyózókat kivéve.:)

 

 

 

Kicsi 4886 napja
Kicsi képe

Az ostyalapos verzióra majd kíváncsi lennék, ami én csináltam energiabombaként, az kissé mállós volt, de azért etette magát.:)

Ha kisütöm, akkor nem lesz túl száraz és fogtörő? :)

Az ilyen "mindentbele" sütiknél legtöbbször elkövetem azt a hibát, hogy én tényleg mindent bele teszek, ami csak eszembe jut, és így eléggé tömény lesz, szóval kéne vmi konkrét recept.

Slybacsi 4886 napja
Slybacsi képe

no ezt ki fogom próbálni, valószínűleg olcsóbban kijön, mint a powerbar.

Bozót 4886 napja
Bozót képe

Kicsi, hozok konkrét receptet hamarosan, jó?

A sütésnél tényleg számítanak az arányok, illetve olyankor én egy pici vizet teszek hozzá, hogy a pelyhek ne maradjanak szárazak.

oroby 4886 napja
oroby képe

Nem biztos, hogy olcsóbban jön ki mint a Powerbar, de legalább tudod mi van benne és az-az ami lényeges szerintem.

Tündüs 4886 napja
Tündüs képe

Kíváncsian várok egy konkrét receptet!!!

nyaff 4884 napja
nyaff képe

Én müzlis sütit szoktam csinálni.

Mogyoró, szezámmag, mazsola, valamilyen müzli,( de nem cerbona, az szétmállik a keverőtálba, ha nedves adalékot kap), citomhéj, örölt szegűőszeg, örölt fahéj, de lehet simán mézes süti keveréket is (mértékkel, szájíz szerint), apróra vágott aszalt gyülölcsök (én ált sárgabarackot szoltam). Aztán ízlés szerint mehet bele kókusz reszelék, méz vagy más édesítő, egy kis vanilia valamilyen formában. Tálba velük. Hozzá egy tojás (jobban összatartja), én sima liszttel szoktam, meg tejet. Mehet bele egy kis sütőrum is ,vagy persze valami finomabb is. Persze csak ézréssel az ízek miatt. A massza nekem egy viszonylag "száraz", am ikor keverem hallani a müzli "sercegését" Jam és egy kis olvasztott margarint is szoktam. Számomra az arányok nem lényegesek, egész életemben szemre főztem, és eddig szerencsére nyamm-nyamm, jól működőtt. A sütőbe zsírpapir és kicsi halmokat teszek. Ja, sütőpor is jöhet bele, attól lazábbra sül. A sűtő kb. 200 fokos. A sütési idő 8-10 percnél ne legyen több!!! Amikor kivezsed, ne ijedj meg, ha teljesen puha, ahogy hül, meg fog keményedni, úgy, mint amikor mézes sütit sütsz. Ha megvárod, hogy megkeményedjen sütésnél, akkor kő kemény lesz. Igazából csak annyit kell sütni (ahogy a linzereket is), amíg a tojás "megkeményedik". ill. hogy a liszt elveszítse a liszt ízét. (pl. amikor levest, fözeléket habarsz kiforralod, hogy ne legyen liszt ízű, remélem értitek mire gondoltam).

Szóval, gyors, fini, garantált siker a családnál (nalunk tepsiből fogy, úgy forrón). A mértékek tényleg tetszőlegesek, ez a legjobb benne, attól függően mi van otthon.

 

Az ostyaközé való energia szeletet én is kirpóbálnám, szóval érdelkelne, hogy hol lehet ilyen ostyalapokat venni, ha majd kiderül.

 

Bocsi, hogy ide "ömlegtem", de olyan finik ezek a dolgok :)

Bozót 4884 napja
Bozót képe

Köszi nyaff, ez gyakorlatilag ugyanaz amit én szoktam, csak nálad halmok, nálam meg szeletkék :)   Én is mindig csak szemre főzök-sütök, de legközelebb megpróbálom megmérni a dolgokat a többiek kedvéért!

Virago 4883 napja
Virago képe

Ez nagyon jól hangzik. A müzli fajtáját illetően vagyok bizonytalan, mert azokat nem nagyon ismerem. Más a helyzet a füstölt és egyéb húsárukkal, de az meg ebbe durva lenne:). Egyébként én is érzésre, szemre főzök, tehát az arányokkal nincs gondom.

Szóval ha nem probléma, kérlek írjatok már egy-két müzlifélét, amit érdemes felhasználni.

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
2018-06 hó (1 bejegyzés)
2018-05 hó (1 bejegyzés)
2016-07 hó (1 bejegyzés)
2015-10 hó (1 bejegyzés)
2015-08 hó (1 bejegyzés)
2015-06 hó (1 bejegyzés)
2014-10 hó (1 bejegyzés)
2014-09 hó (2 bejegyzés)
2014-07 hó (2 bejegyzés)
2014-06 hó (1 bejegyzés)
2014-05 hó (1 bejegyzés)
2014-02 hó (1 bejegyzés)
2014-01 hó (2 bejegyzés)
2013-12 hó (1 bejegyzés)
2013-10 hó (2 bejegyzés)
2013-09 hó (1 bejegyzés)
2013-08 hó (1 bejegyzés)
2013-07 hó (2 bejegyzés)
2013-06 hó (1 bejegyzés)
2013-05 hó (3 bejegyzés)
2013-03 hó (3 bejegyzés)
2013-02 hó (2 bejegyzés)
2013-01 hó (2 bejegyzés)
2012-12 hó (1 bejegyzés)
2012-11 hó (1 bejegyzés)
2012-10 hó (2 bejegyzés)
2012-09 hó (1 bejegyzés)
2012-07 hó (1 bejegyzés)
2012-06 hó (1 bejegyzés)
2012-05 hó (2 bejegyzés)
2012-04 hó (2 bejegyzés)
2012-02 hó (1 bejegyzés)
2012-01 hó (1 bejegyzés)
2011-12 hó (3 bejegyzés)
2011-11 hó (3 bejegyzés)
2011-10 hó (3 bejegyzés)
2011-09 hó (4 bejegyzés)
2011-08 hó (3 bejegyzés)
2011-07 hó (4 bejegyzés)
2011-06 hó (4 bejegyzés)
2011-05 hó (3 bejegyzés)
2011-04 hó (2 bejegyzés)
2011-03 hó (4 bejegyzés)
2011-02 hó (2 bejegyzés)
2011-01 hó (7 bejegyzés)
2010-12 hó (2 bejegyzés)
2010-11 hó (8 bejegyzés)
2010-10 hó (1 bejegyzés)
2010-09 hó (6 bejegyzés)
2010-08 hó (9 bejegyzés)
2010-07 hó (3 bejegyzés)
2010-06 hó (7 bejegyzés)
2010-05 hó (8 bejegyzés)
2010-04 hó (5 bejegyzés)
2010-03 hó (12 bejegyzés)
2010-02 hó (2 bejegyzés)
2010-01 hó (10 bejegyzés)
2009-12 hó (2 bejegyzés)
2009-11 hó (1 bejegyzés)
2009-10 hó (3 bejegyzés)
2009-09 hó (4 bejegyzés)
2009-08 hó (4 bejegyzés)
2009-06 hó (1 bejegyzés)
2009-05 hó (1 bejegyzés)
2009-04 hó (1 bejegyzés)
2009-03 hó (1 bejegyzés)