Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 44 525 863 km-t sportoltatok
Szubjektív közhelyek

Nem vagyok futó

alouette | 2013-01-07 17:45:17 | 28 hozzászólás

 

 

A címben szereplő megállapítással ellentétben egy futással (is) töltött egy évre tekintek vissza. Hogy a több mint 1460 lefutott kili - ami persze egy futónak csekélyke, egy nem futónak elképzelhetetlenül nagy távolság - után miért jutottam a fenti következtetésre az talán kiderül a bejegyzés végére, ha mégsem, még mindig megváltoztathatom a címet Kacsintás

2009-ben a sok évi nehéz fizikai munkától, a sok éve cipelt több-kevesebb túlsúlytól és a gyerekkorom óta meglévő rossz(szaknyelven hanyag) tartástól olyan állapotba került a gerincem, hogy ideje volt orvost keresnem, mert lehajolni és olyan helyzetben bármilyen munkát végezni kb. 2 percig bírtam, mert a bal lábfejemet már nem éreztem, lábujjaimat nem vagy csak nehezen tudtam mozgatni, autóban ülni fél óránál többet nem bírtam, egyébként is ülni és feküdni nem nagyon tudtam.Dr. Erbszt András gerincspecialista MRI utáni diagnózisa jobb és rosszabb lett, mint vártuk, nem, ez nem gerincsérv, "csak" 3 csigolyám (lágyéki -keresztcsonti szakaszon) van annyira "elkopva", hogy puha, porcos-kocsonyás rész nem nagyon maradt ott, így egymáson gördülnek, nyomva idegeket, iszonyú fájdalmat okozva. A doktor úr két lehetőséget vázolt, vagy marad minden úgy ahogy van,csinálom tovább a nehéz melót és akkor egy idő után majd annyira rossz lesz, hogy műtéti beavatkozás segíthet, vagy pedig életmódot változtatok és speciális gyógytornával megerősítem annyira a gerinc körüli izmokat, hogy a csigolyákat segítve az izmok biztosítsák azt a stabilitást amivel csökkenthető a csigolyák további kopása. Én bár (akkor még) életmódot nem változtattam de elkezdtem rendszeresen tornázni és a tünetek lassan enyhültek, bár tökéletes nem lett a gerincem.

Közben telt az idő, a munkám is más lett, nem kevésbé, csak másképp megterhelő.Eljött az ideje egy gyökeres életmódváltásnak is, eltűnt rólam hipp-hopp 20-23 kiló súlyfelesleg. A fogyás során végig tornáztam, illetve az első 10 kg eltűnte után elkezdtem gyilkolni egy használt ellipszis-trénert, én bírtam tovább, szegény kidőlt alólam, így jött 2011 nyarán a futás.Ha nem lett volna olyan sikeres az első pár alkalom biztos nem ragadtam volna le a futásnál, de így az elejétől fogva élveztem.4,9-5,2 km-es körökkel kezdtem amiket megállás nélkül lefutottam, pár hét múlva "felfejlődtem" 6-6,5 -es távokra aztán hónapokig azokon keringtem, futás végén nem éreztem úgy, hogy tudnék még tovább futni, így jó volt a stagnálás. Első 10km-emet egyben egy éve, 2012 januárjában futottam le. Nem kérdeztem én senkit, nem olvastam edzésterveket, egyszerűen csak futottam kedvem szerint a magam feje után.Ha most kezdeném talán másképp csinálnám....aszfalton, a legolcsóbb Decathlonos cipőben(egyébként imádtam) összekocorásztam ca.500km-t és a valószínűleg már korábban, a túlsúlytól, munkától amúgy is megviselt térdeim besokkaltak. Térdvédővel azért továbbra is tudtam futni csak két nap egymás után nem volt jó, de szépen nőttek a távok,javult a tempó, gyűltek a kilik. Közben ide is idetaláltam, olvastam, tapasztaltam sok okosat, néha kevésbé okosat is, beolvasztott magába az itteni közösség, ritkán telik el úgy nap, hogy nem nézek ide, jó itt lenni VELETEK.

A jól indult januárban azt tűztem ki célul, hogy a havi kb.120 km összejöjjön, hát ez a terv sikerült, de azért nem olyan egyenletesen mint terveztem, november-decemberben kellett behozni a nyári hónapok lazaságát.

Szeretek futni. Nekem, aki örökké itthon dekkol a mérhetetlen szabadság élményét nyújtja a futás, a teljes kikapcsolódást, a világgal való találkozást, a rácsodálkozást, ezért nem vagyok képes egy sportpályán körözgetni, ezért nem hallgatok zenét és ezért futok szinte mindig egyedül.Ez az idő az enyém,és az én hibám az is ha nem esik jól, ha hagyom, hogy fájdalom, rossz időjárás, rossz teljesítmény miatti rossz hangulat árnyékolja be ezeket a perceket, arról is én tehetek.

Hogy miért nem vagyok mégsem futó? Mert életem első végigfutott éve értette meg velem azt, hogy a futás csak passzió, a torna nélkül elveszett, beteg ember vagyok.Nem tudom, hogy a gerinctornakurzuson tanult és rosszul végzett gyakorlatok, hogy a futás, hogy a nehéz munka vagy pedig a három együtt vezetett ahhoz, hogy áprilisra a fájdalmaim ismét nagyon felerősödtek.Jártam orvosnál aki gyógytornát javasolt és jártam gyógytornásznál, összesen 6-szor. Ő már akkor megdicsért, de hogy pontosan mire gondolt amikor azt mondta, hogy testtudatos(magyarul kicsit furi szó, körperbewusst németül) a mozgásom, azt csak az elmúlt bő fél évben értettem meg és még mindig nem vagyok az.

A lényeg, hogy minden mozgás, mozdulat megtervezett nálam és mindig tudom, hogy milyen izmot, izomcsoportot mozgatok. Megtanultam, hogy erős gerinc-hátizomzat csak a teljes törzsizomzat mozgatásával, erősítésével érhető el és hogy minden kis izomnak, izomcsoportnak joga van a mozgáshoz és hogy a munka, a futás során (ki)használt, egyoldalúan mozgatott izmok, izületek megérdemlik a tehermentesítést és a másfajta mozgást. Az elmúlt évben fájt nekem már mindenhol és minden fájdalom figyelmeztetés volt, amiket nem hagyhattam figyelmen kívül. A pihentetést nem nagyon kedvelem, így marad a nyújtás-lazítás-erősítés. Nem ragaszkodom egy fajta módszerhez, a Feldenkrais-módszertől a fegyencedzésig, a core-tól ( még egyszer kösszép érte Szabi!) a jógáig mindenből csipegetek, a tornám lényege a változatosság, a tetőtől-talpig átmozgatás, hogy a 20-45 perc végén kellemesen átmelegedjen, bizseregjen minden tagom. Javult a testtartásom és ha nem is könnyedén, de jól el tudom végezni a napi feladatomat, keze-lába, mozgatója, mindenese vagyok egy nálam 20 kilóval és 13 centivel nagyobb magatehetlen embernek, mindezt egyedül.

Lehet, hogy nem kellene futnom, lehet, hogy más, kímélőbb mozgást kellene találnom. Ezért is nem tervezek előre,nem követek ( megpróbáltam, nem jött be) edzésterveket és nem tűzök ki magam elé sem reális sem irreális célokat. De futok. Örömmel, szenvedélyesen, néha persze nyögvenyelősen is, de a cél mindig a futás maga, az aznapi útvonal, az aznapi élmény.Tehát futok. Amíg bírok. Remélem idén is, végig Vigyor.

Boldog új évet és örömteli mozgást Nektek!

 

 

28 hozzászólás

Czeglédi Ferenc 3044 napja
Czeglédi Ferenc képe

Kutyafülét nem vagy te futó! Élvezetesen, örömmel írsz róla! Így csak egy futó tud írni a futásról!

Nagyon szépen átalakítottad az életedet az elmúlt időkben! MINDEN ELISMERÉSEM ÉRTE! Szép munka volt! Csak így tovább!

Én biztatlak továbbra is, meg versenyek is akadnak majd.....

Hajrá Marika!!!

Briel 3044 napja
Briel képe

Miért is nem vagy futó? Nekem nem ez derült ki a végére, sőt inkább az, hogy az összes gerincbántalmad ellenére nagyon is futó vagy. :) Csak így tovább, ez a kitartás, elszántság, a futás szeretete nem kérdőjelezheti meg, hogy futó vagy!

alouette 3043 napja
alouette képe

Köszönöm, aranyosak vagytok, de a címet ill. a bejegyzést nem provokációnak szántam, hogy győzzetek meg az ellenkezőjéről. Inkább azt szerettem volna elmondani, hogy van olyan is, talán vagyunk sokan ilyenek, a "csendes tömeg" aki egyszerűen csak magáért a futásért fut, nem hajtanak az eredménykényszerek, nem akarunk fogyni vagy szebbek, edzettebbek lenni, futunk/kocogunk mert muszáj....és lehet hogy nem fejlődünk, lehet hogy nem ugrik a kilométerszámlálónk minden évben egyre feljebb és feljebb de nem hagyjuk abba, épp azért, mert muszáj :)

Flyke 3043 napja
Flyke képe
Köszönöm, hogy leírtad ezeket a gondolataidat, nagyon inpiráló számomra. Elismerésem a kitartásod, a küzdeni akarásodért. :)
alouette 3043 napja
alouette képe

Flyke: örülök ha tényleg így érzed, engem is sokan motiválnak az itteniek közül, csuda egy hely ez :)

tomcsi 3043 napja
tomcsi képe

Spartathlon akarsz lenni vagy mi? :-)

alouette 3043 napja
alouette képe

tomcsi: á dehogy, tudod csak kicsiben, magyarosan: UB :)

tomcsi 3043 napja
tomcsi képe

ne káromkodj jelbeszélve :-)

1-2 év és meglehet...inkább 3-4 :-)

empirke 3043 napja
empirke képe

"talán vagyunk sokan ilyenek, a "csendes tömeg" aki egyszerűen csak magáért a futásért fut" - nos, én is ide tartozom, és futónak érzem magam :) Mert szereteeeeeem!!!!! (többnyire) Szerintem minden futó előbb-utóbb ez a kategória lesz. Mert a versenyzők is befejezik egyszer az eredmény hajszolásást, és marad a szerelem csak tisztán a futásért. Ha nem, akkor meg abbahagyják, de akkor már nem futók.

Mi vagyunk az örökfutók ;-)

(nagyon profin "megtanultad magad", klassz, hogy ilyen tudatosan vigyázol a gerincedre, példaértékű!)

alouette 3043 napja
alouette képe

Empirke: remélem, hogy örökfutók maradunk :)

pecsenye 3043 napja
pecsenye képe

én szeretnék szebb lenni:) de hiába futok:) ez volt a "poénos" megjegyzés, bocsi:)

amúgy nagyon jó szpot, és én is a "csendes tömeg"-hez tartozom és nagyon jó odatartozni..

alouette 3043 napja
alouette képe

Pecsenye: pedig mi ( mármint az elfogulatlan rajongótáborod) egyre szebbnek látunk :D...csak hülye esésekkel el ne csúfítsd magad! :)....kösszép, hogy benéztél, hát azért én nem sorolnálak a "csendes tömeghez" igencsak hangosan dübörögsz végig a futóvilágon és ez így van jól! :)

Mamic 3041 napja
Mamic képe

Jó volt olvasni, amiket írtál. Az idei év is teljen olyan aktívan, mint a tavalyi! :-)

alouette 3041 napja
alouette képe

Mamic: köszönöm, hogy benéztél!:)....neked is aktív, sérüléstől mentes évet és kitartást kívánok!

Tündüs 3040 napja
Tündüs képe

Nem vagy futó? OK.

Ne álmodozol, hát nem, Te  a földön jársz, reálisan gondolkozol és sosem látom nálad, hogy ma nem mentem futni mert esett, fújt, havazott vagy tűzött  a nap.
Akkor mégiscsak futó vagy, fene tudja de jól csinálod!

Fuss velünk(velem) kérlek idén is!!!

 

alouette 3040 napja
alouette képe

Tündüs: és képzeld, épp tegnap és tegnapelőtt nem mentem ki, mert már annyira elegem volt az esőből:)...futok én hajjaj szívesen veletek, talán egyszer még élőben is...remélem:)

torolt_12 2988 napja
torolt_12 képe

Szeretnék én is a csendes tömeghez tartozni... de jelenleg talán még nem sikerült! Talán mert nem tudtam ilyen frappánsan megfogalmazni az indíttatását, hogy miért csinálom. ...olvastam, mikor írtad,most újra. Nem tudom, illik-e még később hozzászólni?

alouette 2988 napja
alouette képe

Orsi: pedig mostanában szokatlanul csendes vagy, hiányollak is :D...de félre a viccel, teljesen mindegy ki miért és hogyan kezdi el, a lényeg, hogy elkezdjük,csináljuk és lehetőleg soha ne hagyjuk abba:)

torolt_12 2987 napja
torolt_12 képe

Igyekeztem(igyekszem) leredukálni a kommentek számát, és ezzel is belépni a csendes tömegbe... a megjegyzéseket meg írják meg mások! :)) Ha már nem vagyok kecses gazella és gyors sem, legalább csöndes legyek.

Alabárdos 2987 napja
Alabárdos képe

Január óta most olvasom harmadszor végig ezt a bejegyzést.

Megfogalmazok valami hozzászólást, aztán törlöm.

Most meghagyom, bár értelme nem lesz sok, mert ehhez nem lehet mit hozzátenni, hacsak annyit nem, hogy irigylem az erőd, meg a kitartásod. :)

tomcsi 2987 napja
tomcsi képe

itt senki sem csendes :-))

jobb is az így, mert hogy cserélnénk információt?

hogy cserélne a hülyeség gazdát? :-))

alouette 2987 napja
alouette képe

Orsi: én meg mindig azt szeretném ha több időm lenne és többet tudnék kommentelni, több emberhez, na nem mintha értenék valamihez, csak hát mindenkinek jólesik, ha figyelnek rá, azt hiszem :)

Alabárdos: minek fárasztod ennyit a szemed :)...köszönöm :)

Tomcsi: szívemből szólál :D

torolt_12 2987 napja
torolt_12 képe

Pedig úgy örülnék egy újabb PB-nek, de régóta nem produkáltam újabbat... addig meg megelégszek az örömfutikkal! :))

tomcsi 2987 napja
tomcsi képe

hagyjad má a propánbutánt, fuss mert jó mindenre, nem kell mindent túlagyalni :-)

holovacz 2977 napja
holovacz képe

Szia, nagyon jólesett olvasni a blogodat, sztem jól csinálod, nekem tetszik a hozzáállásod  ... :) ... bennem mostanában van egy kettősség, egyrészt szívesen futkároznék csak a saját örömömre, mert nekem ez nagyon új, nemrég fedeztem fel, és pont azt imádom benne, amit írtál, hogy egyedül futsz, hogy nyugi van, én sem dugok a fülembe semmit se, mert épp azt élvezem, amit odakint hallok a természetben, mert szerencsére nem 'forgalmas' helyen kell futnom, hanem ahol a madár se jár, vagyis az még igen, meg esetleg őzek, de más nem ... és pont ezt szeretem ... nem leszek sose 'igazi' futó, de mostanában rámjött a hoppáré, és célokat tűzök ki... viszont nem szeretnék a rabjává válni, szóval annyit, amennyi jólesik, és olyan gyorsan, ahogy jólesik, vagy ahogy bírok ... hogy még élvezzem... hozzám képest mindenképpen igazi futó vagy, mert én egyelőre csak irigykedve nézem a megtett távolságaidat és az időeredményeidet... és ahhoz mérten, amiket leírtál a gerincedről is, le a kalappal, de tényleg... sztem nagyon büszke lehetsz magadra... tényleg jólestek a soraid, jó példával szolgálhat sokaknak... köszönöm, hogy olvashattalak. :)

Szépeket!

Csilla

alouette 2977 napja
alouette képe

köszönöm kedves Csilla, nekem is jólesett a "feedback"-ed...szerintem fuss, ahogy jólesik, a versenyek meg úgyis megtalálnak majd:)

torolt_4993 2768 napja
torolt_4993 képe

Szia!

Nem a futásnak élsz, hanem a futással élsz!

Szabadság-Kikapcsolódás-Találkozás-Egyedül (találkozás önmagammal) Én azt tapasztalom nagyon kevesen futnak, futunk ezekért az élményekért!

 Nagyon jól fog a tollad, írj többet és gyakrabban az élményeidről, küzdelmeidről inspirálók a szavaid nekünk a csendes többségnek!

Imádok, esőben , sárban, ködben, hóban futni. Szerintem ez a legjobb "fűszere" a futásnak!

alouette 2768 napja
alouette képe

Ez nagyon tetszik, ha lehet el is lopom, igen, én a futással élek :)...Fejben sokat írok(különösen futás közben) csak valahogy elmarad a gondolatok papírra vetődése...de ilyen pozitív visszajelzésektől mindig több kedvet kapok :)

Köszönöm!

PS. abban viszont nem értünk egyet, hogy kevesen futunk ezekért az élményekért, szerintem mi vagyunk többen. Épp tegnap folyt hasonló témában egy izgalmas és parázs vita a Facebook Futótársak csoportjában...hogy vajon van-e "joguk" azoknak a futóknak a maratonon indulni és saját (mégpedig igen prominens) iramfutójuknak lenni , akik 5 és fél óra alatt teljesítik ezt a távot...az örömfutóknak...akik nem a teljesítményért , hanem magáért a futásért futnak...

 

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
2014-09 hó (1 bejegyzés)
2014-08 hó (2 bejegyzés)
2014-03 hó (1 bejegyzés)
2013-11 hó (1 bejegyzés)
2013-01 hó (1 bejegyzés)
2012-05 hó (1 bejegyzés)
2012-04 hó (2 bejegyzés)
2012-03 hó (3 bejegyzés)