A brit versenyzőnőnél a szerdai MRI-vizsgálatok után diagnosztizálták a fáradásos sérülést. Annak ellenére, hogy a hír hatalmas riadalomként hatott a britekre, Radcliffe úgy fogalmazott: 90 és 100 %-ban biztos, hogy jó lesz az állapota augusztusra. „Nem futhatok, amíg fájdalmam van, és nem indulhatok, ha nem vagyok versenyképes, de próbálok pozitív maradni" - nyilatkozta Radcliffe, aki két hét múlva tervezi újrakezdeni a futóedzéseket, addig úszással és konditeremben végzett erősítéssel próbálja formában tartani magát.

Szakértők szerint azonban egy ilyen sérüléssel 6-8 hétig kellene pihennie. Radcliffe csapattársa, Liz Yelling szerint ha Paula versenyképesnek érzi magát, engedni kellene versenyezni, de ebben az állapoban már az is óriási eredmény lenne, ha Paula akár csak egy bronzérmet is képes lenne hazahozni Pekingből.

Szakértők eddig Radcliffe-et tartották az olimpiai maratoni verseny legfőbb esélyesének. A világcsúcstartó korábban 5 000 és 10 000 méteren versenyzett, 2002-ben váltott maratoni futásra. Azóta hétszer győzött ezen a távon komoly versenyen: Londonban háromszor, New Yorkban kétszer, Chicagóban egyszer diadalmaskodott, és győzött a 2005-ös helsinki világbajnokságon.

Az év elején is kisebb sérüléssel bajlódott, és többször nyilatkozott arról, hogy asztmája miatt tart a pekingi versenytől, ám a britek kimondva-kimondatlanul aranyat várnak tőle. Radcliffe eddigi legjobb helyezése ötkarikás játékokon egy negyedik hely volt (2000-ben 10 000 méteren). 2004-ben, Athénben a 10 000 méteres versenyt és a maratonit is feladta.

Radcliffe Athénban

Ha Radcliffe mégsem lesz képes rajthoz állni augusztus 17-én Pekingben, akkor a brit női maratonfutó csapatban az eddigi tartalék, a skót Hayley Haining lép majd előre, és képviselheti hazáját, Liz Yelling és Mara Yamauchi mellett.

Forrás: http://www.nemzetisport.hu/; http://news.bbc.co.uk/; http://thestar.com.my/sports/