"Ez az év tényleg nem csupán az erőről, az állóképességről és a technikai tudásról szól majd, hanem ugyan úgy, vagy még inkább arról, hogy ki bírja jobban idegekkel a hosszú edzőtáborokat és utazásokat, az elővizsgák terhelését az edzések egyhangúságát időről-időre megszakító felkészülési versenyeken " - jellemezte az előtte álló feladatot Cseh László. " Az olimpiai esztendő mindig különleges, hibázni egyszer és kicsit sem szabad, mert aki zsákutcában találja magát, az bizony nehezen talál majd vissza az egyenes útra..."

Laci már a jövő héten csomagolhat, irány Dél-Afrika, a Túri György mesteredző által vezetett hatos fogat idei első hosszú edzőtáborozásának távoli országa.

Cseh Laci"Laci és versenyzőtársai már jártak itt, és nagyon várják, hogy az itthoni fagyos télből az afrikai nyárba érkezzenek. Igaz, a nyári olimpiai játékoktól még hosszú hónapok választanak el, mi viszont a meghívott nemzetek kiválóságainak társaságában már január utolsó napján Pekingben leszünk, az olimpiai uszodát avató nemzetközi verseny résztvevőiként" - vette át a szót Túri György, aki immár a nyolcadik évadnak indul neki elő számú tanítványával. " A világutazás következő fontos állomása Mexikó, ahová február 12-én érkezünk, s ahol hosszabb időt töltünk majd el. Ez a színhely mindannyiunk számára újdonságot jelent. A választás oka nem titkok: a magaslati edzőtáborozás előnyeiből szeretnénk profitálni. A mexikói hetek után sem leszünk sokáig itthon, mert máris következik az eindhoveni Európa-bajnokság, amit a felkészülés egyik állomásának tekintünk, s nem olyan fokmérőnek, amelynek különösebb jelentőséget kellene tulajdonítani. Azért persze ezt az erőpróbát se vesszük majd félvállról, de hát azt mindenkinek tudnia kell, hogy 2008-ban igazán csak egy verseny számít: az olimpia!"

A nyugodtabbnak mondható hetek csak ez után következnek, az első hazai edzőtáborozás a jól bevált balatonfűzfői uszodában. Innentől szinte a pekingi rajtig a menetrend egy sémát követ: három hét gyakorlatozás és erőgyűjtés, majd 2-3 verseny, majd ismét edzések és versenyek.

"Ez a menetelés pokolian nehéz lesz, nagy árat kell fizetnie annak, aki az olimpián helyt akar állni. Főleg egy olyan országban, ahol a házigazdák, a szervezők, az edzők, nem utolsó sorban pedig a versenyzők, a játékok főszereplői is azt ismételgetik, hogy csodát szeretnének művelni!" - mondta befejezésül a Túri György.

Forrás: MOB, Sportfórum