„A 2010-es évadra az UCI több garanciát kért a tulajdonosoktól, hogy a 2009-es események ne ismétlődhessenek meg. Ilyen garanciákat a szabályok értelmében nem kell csatolni a regisztrációs eljáráshoz, de a jelen helyzet kivétel. Ha nem érkeznek meg hamarosan a garanciák, akkor ezek hiányában még mindig visszavonhatjuk a licencüket. Egyelőre még nem kaptuk meg a hivatalos papírokat, de reméljük ez hamarosan meg fog történni" - olvasható az UCI közleményében. Ezen a bejelentés után az is biztossá vált, hogy Alberto Contador jövő évben is a kazah sztárcsapatot erősíti majd.

Szerdán este nemcsak a kazahok helyzete tisztázódott, hanem egyben lezárult a ProTour csapatok regisztrációs eljárása is. Maga a ProTour licenc és a regisztrációs eljárás két külön folyamat. A licenc több évre szól, míg a regisztrációs eljáráson minden szezon előtt, a licencet kapott csapatoknak, át kell esni. Ekkor az illetések független szakértők bevonásával azt vizsgáljak, hogy biztosítottak-e az anyagi feltételek az évad teljesítéséhez. Idén a 18 ProTour csapatból 17 megfelelt az előírásoknak. Egyedül a Lampre-Farnese Vini együttese nem kapta meg a versenyengedélyét. Az olaszok gazdasági tervében ugyanis ellentmondásokat véltek felfedezni a szakemberek. A Lampre helyzetét az UCI illetékes bizottságai vizsgálják tovább.

Az előttünk álló szezonra a következő ProTour gárdák helyzete tisztázódott: AG2R La Mondiale (Fra),Szamruk Kazinya (Kaz), Caisse d'Epargne (Spa), Euskaltel-Euskadi (Spa), Footon-Servetto (Spa), Française des Jeux (Fra), Garmin-Slipstream (USA), Liquigas-Doimo (Ita), Omega Pharma-Lotto (Bel), Quick Step (Bel), Rabobank (Ned), Saxo Bank (Den), Columbia-HTC (USA), Katyusa (Rus), Milram (Ger), RadioShack (USA), Sky (GBr).

Forrás: http://velo.hu