A WADA tíz munkatársa ellenőrizte a játékokon végzett vizsgálatok körülményeit, a tapasztalatokról készült 50 oldalas jelentés pedig - melyet szeptember 19-én küldött el a WADA a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak (NOB) - több pontban is szabálytalanságokra világít rá.

A WADA többek között kifogásolta, hogy a 204 résztvevő ország közül 102 olimpiai bizottsága nem adta meg napra és órára lebontva a versenyzők programját, s miután a doppingügynökség ezt jelezte a NOB-nak, az érintett bizottságok pedig megkapták a figyelmeztetést, közülük csak nyolc pótolta a mulasztást.

Aggasztónak tartja a WADA azt is, hogy a mintákat csak mínusz 20 fokon tárolják. „Ennél a hőmérsékletnél előfordulhat, hogy bizonyos fehérjék elvesztik a stabilitásukat, és ettől a minta összetétele is megváltozhat" - mondta Fritz Sörgel gyógyszerész.

A NOB múlt szerdán jelentette be, hogy Lausanne-ban újra megvizsgálják a Pekingben levett minták egy részét. Olyan eljárásokat is alkalmaznak, melyekkel még pontosabban kimutathatók a tiltott szerek. Mario Thevis, a kölni labor szakértője szerint az inzulin napjaink egyik legnépszerűbb doppingszere, ennek kimutatására az eddigieknél sokkal nagyobb hangsúlyt kell fektetni. Az elemző elmondta: az inzulin segítségével a sportolók több glükózt vesznek fel, amelynek izomnövelő hatása van.

Kamuti Jenő, a MOB főtitkára, a NOB orvosi bizottságának korábbi tagja, így kommentálta a dopping-ellenes küzdelem újabb fejezetét: "Fenntartásokkal fogadom ezt a híradást. Érthetetlennek tartom, hogy ha a WADA az olimpiai játékok alatt felhívta a NOB figyelmét a holléti nyilvántartások hiányosságaira, akkor a testület miért nem lépett fel azonnal kellő szigorral a saját határozatainak betartásáért? De az is elgondolkoztató, hogy a WADA miért csak most, csaknem egy hónappal a játékok befejezése után leplezi le a szabálytalanságokat?"

Forrás: http://www.mob.hu/