Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 44 293 399 km-t sportoltatok
Triathlonról mindent

Ironman? Ironman!

kipage | 2011-04-26 17:34:12 | 12 hozzászólás

Beneveztem.

 

 

Meg kell hogy mondjam már a víz levert amikor megnyomtam az "elküldés" gombot, hiszen egy teljesen új élménybe vágtam bele ezzel. Nagyon sok gondolat kavarog a fejemben, egyrészt az elvégzett edzésmunkám a halványnál is halványabb, ráadásul elég zsúfolt is lesz a nyaram, meglátjuk mi sül ki belőle. Abban reménykedem hogy a tavalyi végigversenyzett évem ad némi alapot a felkészüléshez és azért a versenytaktikám 2év alatt kifejlődött annyira, hogy ne teljesen zöldfülűként álljak majd oda a rajthoz. De így is sok a kérdőjel és sokismeretlenes az egyenlet ami egyrészt a versenyig elvisz, másrészt maga a verseny is sok kérdőjelet tartogat. Kis Gyulát idézve az ironman a sorozatos egyre erősebb holtpontok átütéséről szól.Tavaly ebbe is kétszer belekóstolhattam az Orfűmanon, ahol azért szépen helytálltam úgyvélem. Nálam sokkal edzetlenebb sportolók is sikerrel teljesítették azt a versenyt is sokan közülük már ironmanok. Nekem is sikerülni fog. Az egyik holtpontom a GM tetején ért el a 3. bringás körben, a másik futás alatt volt, szédelegtem össze vissza a pályán, de csak összeszedtem magam és beértem. :)

 

Nézzük a számokat egyesével:

úszás: talán ez a legjobb számom ezzel nem lesz gond. Csak szinten kell tartani magam valamennyire és kivitelezhető egy másfél órán belüli úszás.Arra kell majd figyelnem hogy a megfelelő idejű emberek közé álljak be hogy ne akadályozzon senki de én se tartsak fel senkit.

 

bringa: ez már húzós lesz 180km-t kell megtenni, itt a kritikus pont a kaja lesz azt hiszem, a tempóval nem lesz gond 25ösnél szeretnék jobb átlagot menni. 26körüli átlaggal a világból is kitekerek ha van mit enni és inni. :)  ez durván 7órás kerékpáros időt feltételez.Ez eddig 8és fél óra. A hátralevő 7órában csak leszenvedek majd egy maratont

 

futás: a kritikus rész, egyrészt mert a 3. szám másrészt mert a leggyengébb számom. Úgy terveztem hogy sokat kellene futnom, a 3 sportág közül erre kell a legnagyobb hangsúlyt fektetnem. Illetve ha a hétvégék engedik néhány kombi edzést is be kell majd iktatni közepes bringa után 10-15km-t futni.

 

A közelebbi és távolabbi célok: első IM ként szeretném minél kevesebb sérüléssel kevesebb negatív élménnyel teljesíteni a távot, szintidőn belül. A tempó végülis másodlagos a helyezés meg harmadlagos. Aztán ha úgy érzem alkalmas vagyok a hosszú távú triatlonversenyzésre egészségileg lelkileg is akkor szeretnék belevágni a nemzetközi age group versenyzésbe. Már ha az égiek, a család úgy akarja és az anyagiak is rendelkezésemre állnak majd.

 

 

 

Még biztos szentelek pár bejegyzést a felkészülésnek, néhány fontosabb vagy jól sikerült edzést is elemzek majd. Ja és mégegy: továbbra is pulzus nélkül edzek. Tudom hogy a mai világban szinte elképzelhetetlen a "saját érzésből" menés de nem éreztem szükségét eddig egy ilyen kütyü beszerzésének (illetve van egy kmórám ami tud mérni alap szinten de inkább idegesít mint segít így nem használom) talán ha jól sikerül Atád akkor rászánom magam végre..

 

 

pes planus

kipage | 2011-04-08 08:48:04 | 5 hozzászólás

Hét elején voltam az ortopédián ahol is a vizsgálat után kiderült, hogy enyhe süllyedés van a lábboltozatomon mindkettőn, de főleg a jobb oldalin, ez okozza a térdfájdalmaim. Valamint az egyik térdem izülete kicsit kopott és oldalirányban lazább mint kellene. Kérdezte a Doktornő hogy sport? Igen triatlonozom. Úszás kerékpár futás. A futásnál ráncolta a homlokát hogy nem biztos hogy a megfelelő sportágat űzöm, egyrészt a laza térdizület másrészt ugye a lúdtalp, de mondta hogy ez még enyhe fokú, így korrigálható. Amit ajánlott az a pedicom lézeres saját lábamra készülő lúdtalpbetétje. Két hét amíg elkészül, kiváncsi leszek hogy fog muzsikálni. Egyben kérnék egy kis segítséget edzéstippeket ötleteket a sporttársaktól aki hasonlóval küzd. Valamint ha van egyéb másnak már bevált betétmárka, azokról is szivesen olvanék. Szombaton pedig irány a sportbolt és lecserélem a futócipőmet is egy tágasabb modellre amibe majd bele fog férni az új betétem. Addig is itt egy 13 gyakorlatból álló tornagyakorlat sor:

 

 1. Lábakat párhuzamosan egymás mellé tenni, mindkét sarkat egyszerre felemelni-letenni. (váltva is)
 2. Egyszerre felhúzni mindkét talpat, együtt leengedni. (váltva is)
 3. Egyszerre két lábbal: sarokról lábujjhegyre, lábujjhegyről sarokra gördíteni.
 4. Lábujjakat behajlítva talp alá húzni-kinyújtani.
 5. Lábujjakat behajlítva talp alá húzni, lábfejet megemelni, letenni.
 6. Talpak a földön vannak, sarkakat széthúzva lábujjhegyre emelkedni, összezárva letenni sarokra.
 7. Sarkon támaszkodva lábakat terpeszteni, zárni.
 8. Lábujjhegyen járni apró lépésekkel, magasra húzott sarokkal.
 9. Mackójárás:a talp külső szélére nehezedve, behajlított lábujjakkal járás 
 10. Földön ülve labdát két talp közé fogjuk, lábbal dobjuk és lábbal kapjuk el.
 11. Ceruzát vagy pálcikát az egyik láb ujjaival megfogjuk, másik lábbal átvesszük.
 12. Lábujjakkal kis golyót markolva sétálni (ne az ujjak között legyen a golyó!)
 13. Apróra tépett papírdarabkákat megmarkolva egyenként felszedegetni a földről.
Vegyes érzésekkel tekintek a következő szezonra, hiszen izomzatilag sosem voltam ilyen jó formában, adott lesz sok verseny, úgy ahogy időm is lesz készülni rájuk, majd meglátom hogy alakul. Ja és még ott az a fránya Ironman is amire nagyon ketyeg már az óra.

2013-06 hó (1 bejegyzés)
2013-04 hó (1 bejegyzés)
2013-03 hó (1 bejegyzés)
2012-08 hó (1 bejegyzés)
2012-07 hó (2 bejegyzés)
2012-06 hó (1 bejegyzés)
2012-03 hó (1 bejegyzés)
2012-02 hó (1 bejegyzés)
2012-01 hó (2 bejegyzés)
2011-12 hó (1 bejegyzés)
2011-08 hó (1 bejegyzés)
2011-07 hó (3 bejegyzés)
2011-06 hó (2 bejegyzés)
2011-04 hó (2 bejegyzés)
2011-03 hó (1 bejegyzés)
2011-02 hó (1 bejegyzés)
2011-01 hó (1 bejegyzés)
2010-12 hó (1 bejegyzés)
2010-11 hó (1 bejegyzés)
2010-09 hó (3 bejegyzés)
2010-08 hó (4 bejegyzés)