Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 44 293 260 km-t sportoltatok
Triathlonról mindent

Speedo Pullkick - a mindenes

kipage | 2010-08-26 15:50:11 | 3 hozzászólás

Ez egy rendhagyó teszt lesz, mert nem fizetett le a Speedo sajnos, de mégis úgy meg vagyok elégedve az egyik termékükkel, hogy muszály neki egy komplett blogbejegyzést szentelnem. Pár hónapja beszereztem egy Speedo Pullkick bólyát, kis fenntartással ugyan de rászántam magam és megvettem. A cég úgy hirdeti az eszközt, hogy ez egy bólya és egy mini deszka egyben, pont emiatt hezitáltam az ilyen "mindenre jó" eszközökről szokott kiderülni, hogy semmire sem jó, de igazuk volt. Sőt még az oldalazó úszásnál is tökéletes hasznát vettem. Nem jár ki a lábak közül sem, könnyen siklik a vizen és még a két oldalán markolatot is helyeztek el a kezeknek a tervezők. Amióta megvan a mindenesem a régi deszkám háttérbe szorult, a régi bólyám meg eladtam. Kis mérete miatt könnyen elrakható, tényleg igazi mindenes. Ajánlom mindenkinek. Sajnos idehaza nem kapható (a tökéletes magyarországi ellátóhálózatot most nem ecsetelem, majd a következő bejegyzésben) de külföldi úszószakboltokban szinte kivétel nélkül tartják.

 

 

 

Kaotikus halasi triatlon

kipage | 2010-08-22 17:29:41 | 6 hozzászólás

Úgy ébredtünk ma reggel, hogy nagy versenylázunk nincs, max elmegyünk edzünk egyet és kész. Tavaly 30induló volt össz vissz. Ja a cél a 25. Halasi Hajtás triatlon verseny volt, Kiskunhalason, ami ha a számokat nézzük, az ország 2. triatlonversenye lehetett Szombathely mögött. No ez a szervezésen nem érződött, mármint hogy ez előtt a verseny előtt már 24 versenyt lebonyolítottak a szervezők. Nembaj, megérkeztünk   9körül, sehol egy lélek, se egy szervező, se egy információs sátor, vagy tábla semmi (2 hölgy irkálta a versenyzőket) . Az uszodában még úszkáltak a strandvendégek.. Fél órával a start előtt előkerült pár ember mutatták arra a depó, lehet bevinni a gépeket.  A depo az így ebben a formában nem igaz, az egész egy nagy kerékpártároló volt, nemtudom talán a szomszédos ipartelep dolgozói tárolhatták ott a bringáikat. Hihetetlen rossz minőségű volt a burkolat tiszta aprókő, királydinnye bokrok a fűben (apró szúrós termésekkel, csoda hogy nem volt defekt).. Továbbra is semmi információ a versenyről. Volt még egy kis káosz mert több mint 100 versenyző nevezett a versenyre, így a depó is túlzsúfolt volt, azonkívül a sok versenyző miatt két részre bontották az úszókat. Vagyis a versenyzők bontották magukat két részre, aztán megbeszélték a versenyigazgatóval a rajtsorrendet. :) A versenyigazgatónak segédfogalma nem volt a szabályokról, a segítői meg a verseny alatt ott traccsoltak meg cigiztek a medence partján. Tisztelet a kivételnek.

 

Csak elrajtolt valahogy a verseny, ahol is nekem elszámolták a hosszaim számát, így 100m-rel többet úsztam. Sebaj, úgyis messze volt a dobogó, mert sok elit versenyző is megtisztelte a versenyt. A bringapálya szörnyű rossz minőségű volt, útzár semmi, egy polgárőr volt, akire nem hallgattak az autósok. Frissítés nulla, se víz se semmi. Volt ott szalmaszállító, részeg elektromos motoros, traktor, busz minden. De csak eltelt a bringa is, jött a futás.

A futás zömével a bringapályán volt, árnyék kevés frissítő még kevesebb egy fél pohár melegvizet kaptam a fordítónál (ez aztán az öko-triatlon tényleg, mert így a hulladékkibocsátás is a nullához közelített). A célterület nem volt rendesen kijelölve, volt olyan versenyző aki elkezdett sétálni, mert azt hitte már a célban van, pedig még volt hátra 300m. :) szerintem a futópálya kicsit hosszabb lett mint 5km, akinek GPS-es futóórája volt ott szidta a fordítónál a szervezőket, hogy már elhagytuk a 2500at. :) ja és volt néhány idióta versenyző aki keresztbe kasul futkározott az úttesten aszerint hogy merre kanyarodott, volt egy balesetveszélyes helyzet is, mert az egyik ilyen futót majdnem elütötték a bringázásból visszatérő senior versenyzők. Megjegyzem pár színes műanyagbólya megoldotta volna a problémát.

 

Aztán jött a cél, ahol nem hazudok max 5karton ásványvíz volt, meg 50 pohár. Szegény frissítős lány ott mosta a poharakat a kút mellett, hogy a később érkezőknek is legyen valami. De a versenyzők ezt is megoldották, mert mindenkinek saját pohara lett és inkább a kútból ittunk. Az már csak hab volt a tortán ami a pólóosztásnál történt, sokan nem is kaptak, holott az időeredményük feljogosította volna őket erre (az első 50 versenyző kapott) szerencsére én bőven 50en belül voltam, úgyhogy még jó méretet is zsákmányoltam (nem úgy mint Füreden)

 

 

Összességében miután ennyit szidtam a versenyt elmondhatjuk, hogy a hibák egy része a nem várt nagyszámú induló miatt volt, más részüket meg elhárítottuk, így egy nagyon jó családias hangulatú versenyt zártam, jövőre újra megyek.. (hátha kijavítanak jövőre pár hibát, a pályát már úgyis ismerem) meg olyan jó ez a triatlonos család minden versenyen látni néhány ismerős arcot.

Ionpótlás olcsón!!!kipage | 2010-08-18 21:19:22 | 23 hozzászólásSokunkat sőt szinte mindenkit érint ez a probléma amiről ez a kis írásom szólni fog illetve valós megoldásokat kínálok az ionpótlásra. Napjaink elüzletiesedett gyógyszeriparában a vény nélkül kapható készítmények sokmilliárd dollár bevételt hoznak a gyártóknak. Ennek egy kis szelete a minket is érintő ionpótlás energia és vitaminbevitel, illetve a fájdalomcsillapító izomlazító kenőcsök.

Kezdjük az elején. sportolás közben alapvető ionok amikre szükségünk van a nátrium, kevés kálium, annál több magnézium és kalcium. A gyári készítmények árai 500 forinttól felfelé indulnak akár 2-3 ezer forintos csoda hatóanyagleadású tablettát, kétrétegű pezsgőtablettát is tudunk venni. De minek?

100évvel ezelőtt a patikai magisztrális gyógyszerkészítés fénykorát élte. A patikus maga volt a mágus, adott valami port amitől jobban érezte magát a beteg, vitte is cserébe a jószágot zöldséget, vagy kínálta egyéb portékáját a gyógyszerésznek orvosnak. A mai elüzletiesedett világunkban a gyógyszerészi munka mindinkább háttérbe szorul a régi gyakorlatot felváltotta a gyógyszergyártók által kínált termékek sokasága, sokszoros áron. Ennyi beveztő után jöjjön a mondanivaló:

Első ionunk a magnézium.
 
A különböző magnéziumtartalmú pezsgőtabletták, tabletták általában magnézium citrátot tartalmaznak ami vízoldékony forma, így jól felszívódik. Kevesen tudják, hogy ez az anyag patikában is megvehető recept nélkül bárki számára. Az ára kb 130 forint 10g-nak. Ezt otthon szétmérve könnyen biztosíthatjuk a napi
magnézium bevitelt. (Legjobb egy tizedgramot mérő konyhai mérleg) De a patikában is szétmétik nekünk ha megfizetjük ennek díját. 300mg az ajánlott napi bevitel egy átlagos sportoló számára (illetve a sporttevékenység intenzitása időtartama miatt ez egyénileg változhat, de mindenki ismeri a beveszek mégegy pezsgőtablettát gondolatot, mert nem múlt el a görcs).


Következő ionunk a kalcium.

Ezt szintén vízoldékény formában kell bevinnünk, a drágább készítmények kalcium-citrátot, kalcium-laktátot az olcsóbb készítmények kalcium karbonátot tartalmaznak ( a gyomorsavval érintkezve alakul ki a felszívódó kalcium-klorid belőle) napi ajánlott bevitele kalcium laktátból kb 1000mg, ez tartalmaz 350mg kalcium iont. Ugyanúgy kérhetünk a patikában 10g kerül belőle 85 forintba. (nem vicc tényleg annyi)

A két legfontosabb iont ezzel kipipáltam. Lehet kérni akár egyben is a két port, keverve. 1,5g ot feloldva egy pohár vízben a pezsgőtablettához hasonló ízű átlátszó oldatot kapunk. Egy egy 20 darabos pezsgőtabletta 6-700 forint, de ha minőséget akarunk akár 2-3ezer forint is lehet. Ez meg megvan összesen kevesebb mint 400 forintból és nincs színezőanyag, ízfokozó, töltelékanyag semmi. Illetve ki lehet kísérletezni az egyéni adagot, bővíthető a porkeverékünk akár c-vitaminnal, glükózzal, vagy akár egyéb Na K ionokkal, így már valós alternatívája lesz a többezer forintos izotóniás italoknak.

A kalcium magnézium adatokat a piacon kapható egyik legismertebb és legdrágább pezsgőtabletta alapján állítottam össze, a párom gyógyszerész úgyhogy nem a levegőbe beszélek.

Ha lenne rá igényetek folytatom ezt a blogot a sportkrémekről, újabb porkeverékekről.

Versenyek itthon-külföldön

kipage | 2010-08-16 17:35:21 | 1 hozzászólás

Mivel elég sok triatlonos van itt és meg-meg jelenünk az üzenőfalon is, gondoltam írok egy csak triatlonos blogot, amibe főleg saját élményeim tapasztalataim írom és tesztalkatrészeket, kiegészítőket mutatnék be mindhárom sportágból.

 

Első téma a versenyek külföldön. Magam is tervezem hogy kilátogatok egy-egy külföldi viadalra megtapasztalni a nyugati triatlonos kultúrát. Sajnos azt tapasztaltam, hogy igen mélyen a zsebembe kell nyúlnom egy külföldi viadalhoz. Elsősorban rövid- és középtávú versenyeket néztem, mind között a podersdorfi verseny volt a legszimpatikusabb. Itt van a féltáv mellett hosszútáv is, egy napon rendezik a kettőt ami szerintem egy követendő ötlet lenne, ha lenne idehaza is elég versenyző. Nem kell két szervezőcsapat, mindhárom szám pályáját egyszer kell lezárni, egyszer kell chipet bérelni stbstb, a hosszútávon indulók kétszer annyit mennek mint a 70.3asok. Pofonegyszerű. A baj az, hogy nálunk a nagyatádi indulók 80%a adja a 70.3as versenyek mezőnyének gerincét.

A nevezési díj elég magas (hazai árakhoz képest), sokan szívják a fogukat a hazai versenyek miatt, pedig hálásak lehetünk hogy néhány ezer forintos nevezési díjért már versenyezni lehet nálunk.. A podersdorfi versenyen van külön kaució a chipeknek, ami idén 33euro amiből 30at visszaadnak a verseny után ha leadod a chipet, de meg is lehet venni, akkor a legközelebbi versenyen nem kell fizetni. Itthon ez bevezethetetlen lenne.. A nevezési díj 100 Euro körül van féltávon 180 Euro hosszútávon. Nem kevés és ez a verseny az olcsóbbak közé tartozik. Erre jön még járulékos költségként a szállásdíj plusz a benzin. Sajnos vagy szerencsére (majd kiderül) idén Budapest is rendez VB futamot így választanom kellett a nevezéskor, két ilyen kaliberű verseny anyagilag sok lett volna a szezon vége felé. Remélem nem fogom megbánni..

 

Addig is:

http://www.austria-triathlon.at/pages/home.php

 

Hátha jövőre egy népes magyar edzesonline különítmény indul szerencsét próbálni Ausztriába. Akinek van nemzetközi versenytapasztalata (főleg a nevezés részletei érdekelnének, hogy mennyire kell beszélni a nyelvet, vagy kézzel lábbal is megértik az embert)

 

Hátszelet!

2013-06 hó (1 bejegyzés)
2013-04 hó (1 bejegyzés)
2013-03 hó (1 bejegyzés)
2012-08 hó (1 bejegyzés)
2012-07 hó (2 bejegyzés)
2012-06 hó (1 bejegyzés)
2012-03 hó (1 bejegyzés)
2012-02 hó (1 bejegyzés)
2012-01 hó (2 bejegyzés)
2011-12 hó (1 bejegyzés)
2011-08 hó (1 bejegyzés)
2011-07 hó (3 bejegyzés)
2011-06 hó (2 bejegyzés)
2011-04 hó (2 bejegyzés)
2011-03 hó (1 bejegyzés)
2011-02 hó (1 bejegyzés)
2011-01 hó (1 bejegyzés)
2010-12 hó (1 bejegyzés)
2010-11 hó (1 bejegyzés)
2010-09 hó (3 bejegyzés)
2010-08 hó (4 bejegyzés)